Klager – en person – har klaget over artiklerne ”Politi ødelagde retssag om bortført dreng” og “Fejl frifinder far for bortførelse af søn” i Frederiksborg Amts Avis og på frederiksborgamtsavis.dk.
Pressenævnets begrundelse og afgørelse:
Det følger af de vejledende regler for god presseskik, at meddelelser, der kan krænke privatlivets fred, skal undgås, medmindre klar almen interesse kræver offentlig omtale. Det enkelte menneske har krav på beskyttelse af sin personlige anseelse, jf. punkt B.1.
Pressenævnet finder, at samværssager har offentlig interesse, og avisen var berettiget til at bringe artiklen om samme. Nævnet finder imidlertid, at det kræver samtykke fra forældremyndighedsindehaveren at offentliggøre navne og billeder af børn i den slags følsomme sager. Da der ikke forelå et samtykke fra [K1], der på tidspunktet for offentliggørelsen af artiklerne, var indehaver af forældremyndigheden, burde avisen have sløret [K2]. Dette gælder, uanset at navnefællesskabet med [A] forhindrede, at sløringen blev effektiv. Da dette ikke er sket, udtaler nævnet sin kritik. En risiko for forveksling mellem [K2] og de to øvrige brødre, kan ikke føre til et andet resultat, idet de øvrige offentliggjorte oplysninger må anses for tilstrækkelige til at hindre forveksling mellem drengene.
På baggrund af parternes oplysninger lægger Pressenævnet til grund, at [K1] undlod at sende sønnen tilbage til den daværende indehaver af forældremyndigheden, [A], i Danmark efter påskeferien 2008, og at der derefter blev rejst tiltale efter straffelovens § 215. Udsagnet ”og det er ikke tilladt at tage et barn udenfor landets grænser, hvis man ikke har fået lov” af 13. marts 2009 må give indtryk af, at [K1] ikke havde en aftale om at tage sønnen med til Sverige. Det fremgår imidlertid af den øvrige omtale, at der forelå sådan aftale. Nævnet finder, at avisens omtale af forholdet som en bortførelse hverken er præcis eller dækkende. Da det af artiklen fremgår, at [K2] selv over for Statsforvaltningen har givet udtryk for, at han ikke ville være hos sin mor, finder nævnet imidlertid ikke grundlag for at fastslå, at avisens fremstilling på dette punkt er i strid med god presseskik.
I medfør af medieansvarsloven § 49 pålægger Pressenævnet herefter den ansvarshavende redaktør af Frederiksborg Amts Avis og frederiksborgamtsavis.dk at offentliggøre et kendelsesresume. Kendelsen kan i sin fulde ordlyd ses fra Retsinformations afgørelsesdatabase: Sag nr. 2009-6-0809.